دلایل رنگ گرفتن دندان ها چیست؟

دلیل رنگ گرفتن دندان ها این است که چون تاج دندان از لایه های مختلفی تشکیل شده است که به موقیعت آن ها، نقش های به خصوصی در دندان دارند. لایه مینا و عاج لایه های سطحی دندان هستند که در خصوص زیبایی دندان نقش مهمی دارند. مینای دندان روی عاج را پوشانده و باعث شفافیت و سفیدی دندان می شود. ضخامت مینا در بعضی افراد بیشتر بوده که دندان هایی با شفافیت بیشتر را به دندان می دهد، اما به هر حال به مرور زمان بر اثر سایش مینا شکست نور کمتر شده و رنگ عاج بیشتر نمایان می شود. ضمنا بعضی رنگدانه ها نیز به داخل مینا نفوذ کرده و با کریستالهای مینایی باند شده و تغییر رنگ واضحتری را باعث می شوند.گاهی رنگدانه ها فقط روی سطح مینا رسوب می کند و باعث ایجاد لکه های سیاه و قهوه ای روی سطح دندان ها می شود.

با توجه به عمق نفوذ رنگدانه ها تغییر رنگ دندان ها به سه گروه تقسیم می شود.

  • سطحی:

  • تغییر رنگ در لایه مینای دندان که می تواند حاصل از مصرف نوشیدنی ها مثل قهوه و چای، نوشابه و یا مواد غذایی دیگر و همچنین مصرف دخانیات باشد.
  • عمیق:

  • تغییر رنگ در ساختار داخلی دندان یا همان عاج که رنگ تیره تری دارد و به دلیل مواردی مثل بودن در معرض فلوراید در زمان رشد دندان ها در کودکی، جراحت و خونریزی داخلی دندان و انجام درمان های دندانپزشکی که منجر به تغییر رنگ در لایه عاج دندان می شود.
  • پیری:

  • تغییر رنگی که شامل هر دو نوع سطحی و عمقی است و با افزایش سن مینایی دندان به مرور نازک تر شده و رنگ لایه عاج که با مصرف غذاهای رنگی و مصرف دخانیات به رنگ تغییر کرده را به خود می گیرد.

به طور کلی دندان‌ها در اثر عوامل مختلفی تغییر رنگ می دهند و تغییر رنگ ایجاد شده در سطح دندان با توجه به عامل اصلی ایجاد آن، تفاوت دارد که باعث می‌شود روش‌های درمانی نیز تفاوت‌هایی داشته باشد.

دلیل رنگ گرفتن دندان ها

دستگاه بلیچینگ برای چه مواردی استفاده می شود؟

بلیچینگ برای از بین بردن لکه ها و جرم های ناشی از فعالیت باکتری های موجود روی سطح دندان و تغییر رنگ دندان ها استفاده می شود. پروسه درمانی بلیچینگ می تواند در بعضی مراکز درمانی و مطب های دندانپزشکی متفاوت باشد که این تفاوت می تواند به دلیل تنوع مواد دندانپزشکی موجود در بازار و همچنین روش های نوینی که با گسترش تکنولوژی مورد استفاده قرار می گیرد، باشد.

در  پروسه درمانی بلیچینگ با لیزر علاوه بر ژل بلیچینگ یا سفید کننده از لیزر یا لایت برای فعال کردن مواد استفاده می شود. پرتو شتاب دهنده بطور مستقیم بر روی دندان ها تابانده می شود تا به این ترتیب حداکثر نتایج بهینه حاصل شود. دستگاه لیزر مواد بلیچینگ را فعال میکند و پروسه زمانی را کاهش می دهد. در نتیجه دندان در برابر حساسیتی که ممکن است به دلیل استفاده مواد بلیچینگ ایجاد شده، ایمن می شود. این روش سفید کردن دندان با لیزر یک روش بی خطر و بدون درد است. به این ترتیب می توان رنگ دندان ها را در مدت کمتر روشن کرد.

پکیج بلیچینگ دندان

بلیچینگ دندان با توجه به غلظت مواد آن به دو روش انجام می شود . بلیچینگ مطب یا office که توسط دندانپزشک انجام می شود و درصد غلظت بالاتری دارد و در یک تا دو جلسه انجام می شود تا به درجه رنگ مطلوب برسد. بعد از ویزیت بیمار و تشخیص نیاز به درمان بلیچینگ، مواد روی دندان ها قرار داده شده و با استفاده از لایت، مواد بلیچینگ فعال شده و رنگدانه های دندان را در خود حل می کنند و باعث ایجاد تغییر رنگ در دندان ها می شوند.

 بلیچینگ دندان در خانه یا  home bleaching که بعد از ویزیت اولیه قالبی از دندان های فک بالا و پایین تهیه می شود. بر اساس این قالب، تری مخصوص بلیچینگ ساخته می شود و همراه با مواد بلیچینگ هوم به بیمار تحویل داده می شود. مواد بلیچینگ را در تری گذاشته و به مدت نیم ساعت روی دندان ها قرار می دهید. در صورتی که تغییر رنگ مطلوب حاصل نشد می توانید این درمان را تمدید کرد.

نکته:

  • بیمارانی که درمان های ترمیمی و پروتز انجام داده اند گزینه مناسب برای درمان بلیچینگ نمی باشند. زیرا ترمیم های دندانی، روکش ها، لمینت ها با بلیچینگ تغییر رنگ نمی دهند.
  • قبل از انجام درمان بلیچینگ باید به دندانپزشک مراجعه نمایید. در صورتی که نیاز به جرمگیری و ترمیم دندان باشد قبل انجام بلیچینگ برطرف شود.
  • مواد بلیچینگ موجود در بازار در دو نمونه هوم و آفیس است که درصد غلظت متفاوتی دارد. با توجه به بالا بودن غلظت مواد بلیچینگ آفیس لازم است زیر نظر دندانپزشک انجام شود.

توصیه: اگر برای اولین بار این درمان را انجام می دهید، ابتدا Office Bleaching را امتحان کنید تا در صورت وجود پوسیدگی دندان و یا حساس بود دندان ها از ایجاد آسیب به دندان ها جلوگیری شود. سپس در ادامه از روش bleaching home استفاده شود، تا هم میزان ماندگاری و هم میزان اثر گذاری office bleaching را افزایش دهد.

اغلب بیماران بعد از ارتودنسی به بلیچینگ نیاز دارند

تغییر رنگ دندان بعد از درمان ارتودنسی طبیعی است. مخصوصا افرادی که به بهداشت دهان و دندان توجه کمتری دارند، منظم مسواک نمیزنند یا مصرف دخانیات دارند، این تغییر رنگ واضح تر است.

اولین دلیل تغییر رنگ دندان ها حین ارتودنسی وجود براکت های ارتودنسی دندان است و با توجه به وجود فضایی مناسب برای جمع شدن جرم و رنگدانه ها و ایجاد پوسیدگی روی سطح دندان نیاز است که توجه ویژه ای به بهداشت دندان ها داشته باشید. آموزش هایی که توسط متخصص در مورد نحوه نگهداری از دندان ها و بریس ها داده می شود، مثل استفاده از نخ دندان و مسواک مخصوص ارتودنسی را به نحو احسنت انجام دهید.

دلیل رنگ گرفتن دندان ها

عوارض بلیچینگ دندان

دلیل رنگ گرفتن دندان ها مواد بلیچینگ آفیس یا مطب که به عنوان سفید کننده دندان به کار می روند غلظت بالاتری دارد و باید زیر نظر دندانپزشک انجام شود تا عوارض جانبی مثل آسیب به مینای دندان، تحریک لثه و حساسیت دندان ها را همراه داشته باشد. در صورت عدم توجه، ممکن است برخی از این اثرات پایدار باشند. همچنین لازم به یادآوری است که بلیچینگ دندان برای همه توصیه نمی شود. از این رو بهتر است ابتدا با دندانپزشک خود مشورت نمایید.

  • حساسیت دندان شایع ترین عارضه بلیچینگ دندان:

یکی از عوارض رایج بلیچینگ دندان، ایجاد حساسیت دندان ها به سرما و گرما می باشد پس از استفاده از مواد شیمیایی است. ممکن است شما طی فرآیند بلیچینگ یا سفید کردن دندان ها و یا مدت کوتاهی پس از آن احساس درد داشته باشید. این حساسیت ممکن است به دلیل قرار گرفتن لایه عاج دندان در معرض مواد سفید کننده باشد.

تفاوت بلیچینگ و جرمگیری دندان

هر دو روش جرمگیری و بلیچینگ دندان به پاکسازی و روشن تر شدن دندان‌ها کمک می کند. ولی در هر کدام از این روش ها نوع و میزان سفید کردن دندانها متفاوت است. روش جرمگیری باعث پاکسازی پلاک های ایجاد شده روی دندان کرده که باعث بوی بد دهان، بدرنگی و زبری دندانها می‌شود. بعد از جرمگیری با استفاده از خمیر بروساژ سطح دندان ها سابیده می شود و رنگ دانه های سطحی روی دندان را برطرف میکند

ولی در روش بلیچینگ مواد مخصوص روی سطح دندان قرار داده می شود و بعد از فعال شدن مواد رنگ دانه هایی که در طول زمان به سطح مینای دندان نفوذ کرده است را در خود حل کرده و برطرف می نماید. لذا نسبت تغییر رنگ دندان در فرایند بلیچینگ با جرمگیری قابل قیاس نیست.

میزان تغییر رنگ دندان با بلیچینگ

دلیل رنگ گرفتن دندان ها در سنین جوانی بسته به رژیم غذایی افراد بین A1 تا A3 هست و با انجام یلیچینگ دندان تغییر رنگ بین 1 تا2 درجه قابل انتظار است و علارغم انتظار ایجاد سفیدی بیشتر از رنگ طبیعی دندان قابل انجام با بلیچینگ نیست و در این موارد درمان کامپوزیت ونیر یا لمینت سرامیکی به بیمار توصیه می شود.

دوام و ماندگاری بلیچینگ بسته به بهداشت دهان و رژیم غذایی می تواند بین 6 ماه تا 1 سال باشد.

بلیچینگ دندان برای چه سنی مناسب است

برای انجام بلیچینگ محدودیت سنی خاصی وجود ندارد. اما به دلیل بالغ شدن عاج و مینای دندان پس از ١٨ سالگی توصیه می شود که متقاضیان پیش از ١٨ سالگی اقدامی در جهت سفید سازی دندان ها با بلیچینگ انجام ندهند .

<< وب سایت نکو ارائه دهنده انواع خدمات دندانپزشکی در ایران >>

همین حالا تماس بگیرید
Directions